Rate this item
(21 votes)

 


Posudionica i radionica narodnih nošnji specijalizirana je za prikupljanje, iznajmljivanje, izradu (rekonstrukciju), stručnu zaštitu (restauraciju), folklornu, scensku i različite druge oblike primjene narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta.

Organizator je brojnih kulturnih i edukativnih programa – koncerata, izložbi, revija, radionica, tečajeva i seminara kojima se predstavlja tradicijska kulturna baština, revitalizira tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i potiču različiti oblici upotrebe nošnji u suvremenom životu (projekt primjene tradicijskih motiva i tekstilnog rukotvorstva na suvremenoj modnoj odjeći, upotrebnom tekstilu, stanovanju i suvenirima).

Prikupljena zbirka broji više od 23.000 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i folklornih rekvizita. Njen veći dio čine originalne nošnje koje ljepotom i vrijednošću ne zaostaju za onima iz muzejskih zbirki. U restauratorsko-rekonstruktorskoj radionici izrađuju se replike narodnih nošnji, povijesnih odora i zastava, te stručno zaštićuju i obnavljaju oštećene nošnje i tradicijski tekstilni predmeti. Po djelatnosti i veličini zbirke jedinstvena je ustanova takve vrste u Republici Hrvatskoj.

  

Read 42408 times

  • Dobrodošli na internetsku stranicu Posudionice i radionice narodnih nošnji
  • Dobrodošli na internetsku stranicu Posudionice i radionice narodnih nošnji